Bezpečné dáta

Aj v dobe všadeprítomných cloudových služieb sú osobné flash disky stále veľmi populárne. Mnoho užívateľov nosí desiatky gigabajtov dát na kľúčoch, vo vreckách alebo kabelkách. Nie každý si však položí otázku: Sú moje dáta v bezpečí?

Rastúce čísla predajov zabezpečených dátových nosičov ukazujú, že sa situácia zlepšuje, avšak stále viac ako polovica používateľov si neuvedomuje potencionálne nebezpečenstvo straty dát. To sa bohužiaľ dá povedať nielen o jednotlivcoch, ale aj o firmách, pre ktoré môže byť unik dát oveľa fatálnejší.

Situáciu zmenila aj postpandemická doba v ktorej ľudia častejšie pracujú z domu a vozia si so sebou dáta do práce a späť, čím sa zvyšuje riziko možnej straty. Podľa údajov z TFL (najväčší dopravný podnik v Londýne) vzrástol v roku 2021 počet strát elektronických zariadení o 22 percent. Okrem samotných zariadení sa strácali aj veľké množstvo dát.

Stratená flashka /stratené dáta

Aj tomu najpozornejšiemu sa môže stať, že o svoj flash disk príde, zvlášť pokiaľ sa jedná o zariadenie, ktoré je často v permanencii. Malý disk sa dá zabudnúť, odtrhne sa z kľúčov, vypadne z vrecka alebo ho niekto v nepozorovanej chvíli ukradne. Často sú potom stratené dáta cennejšie ako samotný hardvér v podobe pamäťového disku za pár korún.

Užívateľ by mal vždy počítať s tým, že je jeho disk pre potencionálneho zlodeja jednoducho fyzicky dostupný. V takom prípade je jedinou účinnou obranou šifrovania disku, aby sa k dátam nedostal nikto nepovolaný.

Hardvérové ​​a softvérové ​​šifrovanie

V oblasti zabezpečenia sa využívajú dva základné druhy kryptovania súborov. Tým prvým je šifrovanie softvérové, ktoré pomocou aplikácie zakóduje súbory a pri zadaní správneho hesla ich odkóduje. Jeho výhodou je ľahšie nasadenie, nižšia cena a flexibilita pri práci so súbormi. Toto riešenie totiž nepotrebuje špeciálny hardvér a všetky výpočty necháva na zariadení, ku ktorému je pamäťový modul pripojený. Pri tomto šifrovaní však máte fyzický prístup k šifrovaným dátam a dajú sa teda kopírovať na iné médiá alebo ďalej analyzovať.

Druhým variantom je hardvérové ​​šifrovanie, pri ktorom vykonáva výpočty špeciálny šifrovací čip, ktorým je vybavený pamäťový modul. Ide o čip s obmedzenou inštrukčnou sadou a pamäťou, v ktorej je uložený šifrovací kľúč. Touto cestou sa zašifruje celé zariadenie, teda nie konkrétne súbory, a preto nemusíte pri každej úprave myslieť na opätovné zašifrovanie súboru, ako je to pri softvérovom šifrovaní. Bezpečnosť je tu vyššia, pretože používateľ nemá prístup k uzamknutým šifrovaným dátam, a preto ich nemôže kopírovať ani analyzovať. Prístup je možné získať až po odomknutí pomocou správneho kľúča, a navyše môžu byť tieto moduly nezávislé na hostiteľskom počítači.

Kto by mal šifrovať svoje údaje?

Odpoveď je jednoduchá – každý, pretože dnes je možné zneužiť všetko – aj fotografie. Prednostne by o šifrovaní dát mali uvažovať firmy a mať všetky zmluvy, tabuľky s dátami a ďalšie dokumenty (obzvlášť tie citlivé) dobre zabezpečené. Prenášanie dát práve týmto spôsobom je dokonca bezpečnejšie ako e-mailová komunikácia.

O zabezpečenom disku by mali uvažovať všetci, ktorí chcú investovať do krytopmien alebo nakupovať populárny NFT. Stranou pod obmedzeným prístupom sa oplatí nechať aj citlivé dáta týkajúce sa zdravia, financií, alebo osobných údajov. Šifrované disky sú často vybavené technológiou, ktorá bráni zašifrovaniu dát treťou stranou, a dáta tak zostanú ochránené aj pred potencionálnymi kybernetickým útokmi.

Súčasný trh ponúka celý rad riešení pre bezpečné prenosné pamäťové médiá. Niekoľko rokov sa ich vývojom zaoberá spoločnosť Kingston, ktorá v rámci produktového radu Ironkey ponúka disky s hardvérovým šifrovaním všetkých úrovní a pre každého. Zaujímavým riešením sú najmä hardvérovo šifrované USB flash disky IronKey Vault Privacy 50 a disky IronKey Keypad 200 vybavené fyzickou klávesnicou, alebo externý SSD IronKey Vault Privacy 80 s dotykovým displejom, ktoré je možné odomykať a zamykať nezávisle od pripojeného zariadenia. Vďaka tomu nájdu oveľa širšie využitie a môžu sa používať nielen v počítačoch, ale aj v 3D tlačiarňach, obrábacích strojoch a rovnako tak v chytrých televíziách, projektoroch a pod.


Komentáre