Test kamier D-Link DCS‑8515LH a DCS‑8000LHV2

Nové kamery DCS‑8515LH a DCS‑8000LHV2 sú určené pre jednoduchú svojpomocnú inštaláciu. Nepotrebujú žiadne špeciálne nástroje, dokonca môžete byť aj technický začiatočník, aby ste to celé zvládli. Všetko sa totiž dá nastaviť len s pomocou mobilného telefónu, mobilnej appky pre Android alebo iOS a malej kartičky s pribaleným QR-kódom, alebo s nálepkou s QR-kódom priamo na výrobnom štítku kamery. 



Kamera DCS‑8515LH má dva motory, ktoré umožňujú otáčať a nakláňať optiku, aby ste pokryli čo najväčší priestor z jedného miesta. Vidí doslova aj za seba, takže keby ste ku namontovali na strop ako stropné svietidlo, vedeli by ste sa pozrieť do každého kútu miestnosti. Jej cena je okolo 80-90€, čo je s ohľadom na možnosti veľmi priaznivé. Kompatibilná je dokonca aj s Google Assistant a Amazon Alexa, takže ak máte chuť ovládať svoj domov hlasom, je tu možnosť integrovať sem aj kamerový systém.

Wi-Fi kamera je schopná prenášať a zaznamenávať obraz v rozlíšení 1280×720, čo je pre bežného používateľa plne postačujúce. Vyššie rozlíšenie moc nedáva zmysel, pretože s ohľadom na snímaciu vzdialenosť dostanete vždy dostatočné rozlíšenie na identifikáciu osôb. Iné by to bolo, keby ste potrebovali monitorovať povedzme veľké parkovisko, ale doma pri bežnej inštalácii v miestnosti (kamera je určená do interiéru, D-Link má aj modely pre vonkajšie použitie) máte naozaj dostatok piexolov na meter aj s HD rozlíšením.

Kamera umožňuje záznam priamo do cloudu, pričom D-link túto službu poskytuje zadarmo pre všetkých v základnom programe na 24 hodín pre až 3 kamery. Keby vám to nestačilo, môžete využiť platené programy, ktoré uchovávajú videá v cloude 7 alebo 30 dní. Cloud recordingu v podaní sa venujeme v samostatnom článku, takže to tu nebudem extra rozvádzať. Osobne si myslím, že pre bežného domáceho používateľa je 24 hodinový záznam dostačujúci. Samozrejme vybrané video si môžete stiahnuť aj do svojho mobilu, kde ho máta uložené až do zmazania, takže si viete sami archivovať prípadné incidenty a nepotrebujete k tomu extra platenú službu.

Kamera je napájaná cez miniatúrny 5V adaptér v podstate cez USB port. Znamená to, že ak chcete jemne upgradovať svoje domáce riešenie, môžete si pomocou bežnej powerbanky vytvoriť malý záložný zdroj, ktorý bude fungovať na záznam aj pri výpadkoch el. energie. Video sa môže ukladať na malú microSD kartu, pre ktorú nie je potrebný žiadnu extra službu a pri kapacite okolo 128GB získate toľko videa, že až. Je proste len na vás pre ktoré riešenie sa rozhodnete a ako si vytuníte svoj kamerový systém.

Trochu viac nás zaujala druhá kamera DCS-8000LHV2, ktorá prekvapí na prvý dotyk malými rozmermi. Má síce len fixnú optiku bez možnosti otáčania, ale za cenu pod 60€ je to ešte lepšia kúpa. V podstate sú tu totiž rovnaké funkcie. Aj táto kamera má podporu pre cloud recording vide na 24 hodín free, má infra diódu pre nočné videnie, takže vidí aj v úplnej tme (síce iba čiernobielo, ale pre detekcie to stačí) a najmä aj tu je podpora umelej inteligencie.

Kamera má algoritmy, ktoré používajú profesionálnejšie modely, takže vie rozpoznať medzi tým, keď spôsobí nejakú zmenu scény povedzme svetlo a keď sa v obraze objaví človek. Detekcia nie je vždy úplne 100%, ale pri našich testoch eliminovala niektoré falošné poplachy pomerne dobre a rozpoznávanie ľudí fungovalo skvele aj keď ste do záberu dali len napr. ruku. Funkcie AI by sme u modelu s cenovkou niekde okolo 55€ naozaj nečakali. V aplikácii si môžete nastaviť rôzne zóny, alebo línie, ktoré sa majú monitorovať a aj spôsob monitoringu, takže napr. môžete snímať len dvere a spúšťať poplach, keď nimi prejde človek, alebo sledovať prekročenie línie okna a pod. Tým sa dá eliminovať povedzme falošný poplach spôsobený domácimi maznáčikmi, ktorí sa pohybujú v byte.

Pri detekcii vás upozorní mobilná appka priamo do vášho mobilu a na diaľku si môžete skontrolovať, či ide o falošný poplach, alebo či ide o skutočného narušiteľa. Môžete takto kontrolovať aj deti, ktoré sa práve vrátili domov zo školy, príp. sledovať či sa hrajú alebo učia. Ak máte router od D-Link, môžete im na diaľku doma vypnúť internet keď sa miesto učenia zabávajú a pod.

Záverečné hodnotenie: Obe kamery nás príjemne prekvapili, pretože pri danej cene ponúkajú vysoko nadštandardné funkcie. Ich inštalácia je jednoduchá a rovnako prirodzené je aj ich používanie. Môžeme ich smelo odporúčať ako základné riešenie pre každú smart domácnosť.

Ďakujem za zapožičanie spoločnosti D-Link.

Komentáre