Komentár: Axis nastavuje nový štandard kvality obrazu v oblasti video dohľadu

Spoločnosť Axis zvyšuje latku kvality obrazu u bezpečnostných kamier uvedením sieťového modelu AXIS Q1659. Ten je výsledkom vzájomného spojenia značiek Axis a Canon, pretože spája výkonný snímací senzor a objektívy Canon EF/EF-S s celým radom vlastností a funkcií typických pre Axis.
„Táto kamera je skutočne to najlepšie z oboch svetov: IP kamera AXIS Q1659 zaručuje kvalitu obrazu na svetovej úrovni a značka Canon je uznávanou pre svoje fotografické snímacie technológie s profesionálnymi parametrami, čo znamená, že tento produkt má všetko potrebné na ucelené, flexibilné a ľahko realizovateľné inštalácie. Okrem extrémne vysokej kvality a jemných detailov možno kameru AXIS Q1659, vďaka širokej podpore softvéru na spracovanie videa (VMS), rýchlo integrovať do existujúcich bezpečnostných ekosystémov,“ povedal Olof Leidecker, globálny produktový riaditeľ v spoločnosti Axis Communications.

V podstate ide o spojenie kvalitnej optiky známej zo zrkadloviek s výkonným snímacím čipom a technológiami Axis. Nová kamera AXIS Q1659 má rozlíšenie obrazu až 20 megapixelov pri snímkovej frekvencii 8 fps, čo nie je veľa, ale s ohľadom na extrémne vysokú úroveň detailov je to viac ako dosť. Dávať sem vyššiu obrazovú frekvenciu by bol nezmysel, pretože by sa tým extrémne zaťažila šírka prenosového pásma.

Nová kamera ponúka najnovšie rozšírenie technológie Zipstream spoločnosti Axis, ktoré je skutočne revolučný počin. Kompresia Zipstream umožňuje znížiť nároky na šírku prenosového pásma inteligentným zvýšením kompresie v nepohyblivých častiach obrazu (napr. obloha, steny budov, cesty a trávniky), pričom zachováva všetky detaily pohyblivých objektov (detaily ľudí, ŠPZ áut, či napr. tetovania ľudí - čokoľvek aktívne v obraze). Po veľkom update pred pár mesiacmi dokáže Zipstream inteligentne riadiť aj rýchlosť fps, takže napr. v scénach, kde nie je žiadny aktívny pohyb, znižuje automaticky rýchlosť snímania a naopak v scénach s pohybom ju zvyšuje podľa potreby. Dátový tok tak skáče smerom hore a dole, čo v konečnom dôsledku neuveriteľne ušetrí miesto na disku a zmenšuje nároky na prenos dát, avšak pri zachovaní všetkých forenzných detailov v obraze.

Slot SFP u novej kamery navyše voliteľne umožňuje pripojenie pomocou optických káblov, vďaka čomu možno kameru pripojiť k sieťam aj na dlhé vzdialenosti a prenášať plný obraz v potrebnom rozlíšení.



Kamera Q1659 je zobrazovacou technológiou, ktorú používajú digitálne zrkadlovky (DSLR) a používateľ dostane na výber zo 7 rôznych objektívov EF/EF-S. Vďaka bajonetovému úchytu pre objektívy EF je možné veľmi ľahko urobiť ich výmenu.

Za samozrejmosť u Axis považujem podporu v najširšej základni v danom obore, ktorá ponúka softvér na správu a riadenie videa prostredníctvom Partnerského programu spoločnosti Axis pre vývoj aplikácií Axis Application Development Partner (ADP) Program, ako i riešení AXIS Camera Station.

Kamera AXIS Q1659 by podľa plánu mala byť k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis v 1. štvrťroku 2017.

Komentáre